In de bramenstruiken

Op bepaalde stukken in het bos waar ik regelmatig naartoe ga zitten altijd wel wat vogeltjes. Vanmiddag ben ik daar terug naartoe gegaan om er een paar op de foto te zetten. Een schuiltentje heb ik niet, maar ik merkte dat wanneer ik me eventjes rustig hield ze weer redelijk dichtbij kwamen. De bramenstruiken waar ze veel in zaten gaf ze dan ook wel een beschermende omgeving. Er waren verschillende koolmezen en staartmezen, maar ook enkele roodborstjes.

Het viel nog niet mee om ze op de foto te zetten zonder dat er takken voor zaten, zolang ze echter niet voor de kop zaten stoorde ik me er maar niet al teveel aan.

Beide foto’s zijn gemaakt met de 40D, met daarop de 1,4X converter en de 300mm F4 is usm. Diafragmavoorkeuze op f5.6, iso 800. Bij de eerste 1 stop onderbelicht en 1/320sec, de tweede 1/3 stop onderbelicht en 1/100sec.

6 Responses to “In de bramenstruiken”

  1. Het zijn mooie sfeervolle foto’s maar waarom heb je ze onderbelicht? Nu zijn ze erg donker en vooral ook echt magenta. Wanneer je in PS3 het beeld bewerkt en op de staartmees op het kuifje de witbalans zet krijg je een heel zachte warme foto met perfecte kleuren.

  2. Bedankt voor je reactie Martin. Ik heb ps cs2, die ondersteund helaas niet de raw-file van mijn 40D. Wel is het fijn om te weten dat ik bij de staartmees het kuifje mag gebruiken als witbalans. Onderbelichting heb ik gedeeltelijk weer opgetrokken, maar wilde zo graag doortekening in het wit behouden. Maar ik zal zeker eens kijken wat je tips opleveren.

  3. Ik kan de verkleinde versie wel opsturen hoe die er bij mij uit zou zien. In CS3 kun je ook de jpg’s behandelen als raw file en gewoon met een pipet even aanstippen. Wat ik deed is dus dat aanstippen, contrast iets verhogen, saturatie iets verhogen en klaar. 1 minuut werk. stuur even een mail rechtsreeks wolverlei@planet.nl

  4. Ik ben nu zelf ook aan de gang gegaan, maar aangezien ik er niet in photoshop uit kwam heb ik dpp gebruikt, dat krijg je standaard van Canon bij de camera. Ik moet eerlijk toegeven dat dat helemaal nog niet verkeerd werkte. Ik heb nu de eerste foto vervangen, bedankt Martin voor je hulp.

  5. Van die eerste heb ik de eerste versie nog gezien op het forum natuurfotografie. Ik moet zeggen, deze is een hele verbetering. Zo is hij uiteindelijk toch nog heel leuk geworden!

    groeten,
    Andries

  6. Bedankt voor je reactie Andries.